Vitaliteitmeter

De Vitaliteitcurve

De Vitaliteitcurve is een effectieve tool voor zelfreflectie die je ondersteunt bij het verbeteren van je persoonlijke energieregulatie en het begrijpen van elkaars energieniveaus.

Wat is de Vitaliteitcurve?

De Vitaliteitcurve is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten uit de neurobiologie, psychologie en systeemwetenschap. Het model maakt de complexe wetenschap van energie- en zelfregulatie simpel, zodat je dit praktisch kan inzetten voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Allereerst helpt de curve je in te schatten waar je op dit moment zit in je energieniveau. Daarnaast kan je dit inzicht gebruiken om je bewust te worden van de factoren die je vitaliteit beïnvloeden. 

Dankzij regelmatige zelfreflectie op je Vitaliteitcurve kun je stressoren identificeren, je energiemanagement optimaliseren en uitputting voorkomen. Maar bovenal legt het de basis voor de Opwaartse Spiraal van Vitaliteit: de mogelijkheid om je energie en vitaliteit te laten groeien door in je optimale zone te functioneren.

Vitaliteitmeter

Wat kan ik ermee?

De eerste stap is om de Vitaliteitcurve voor je eigen bewustwording in te zetten. Het helpt je te monitoren hoe je met je energie omgaat en wat de impact is van verschillende (werk)situaties of dagelijkse activiteiten. De volgende stap is om met de Vitaliteitcurve je zelfregulatie en eigen regie te versterken. Zo kun je tijdig opmerken wanneer je in de Risicozone zit, om vervolgens concrete stappen te nemen die je helpen in de Vitale Zone terug te komen, bijvoorbeeld door rust te nemen, gezonde keuzes te maken en hulpbronnen in te zetten.

Een vervolgstap is om de Vitaliteitcurve ook in te zetten op teamniveau of in het begeleiden van anderen. Teams kunnen dankzij de Vitaliteitcurve kort en krachtig inchecken met elkaar, om wederzijdse bewustwording en steun aan te moedigen rondom energie, welzijn en vitaliteit. Daarnaast kan een leidinggevende of begeleider de curve gebruiken voor effectievere gespreksvoering en coaching op vitaliteit.

Vitaliteitmeter

Download de tool nu

Het NEV stelt de methodiek Vitaliteitcurve gratis beschikbaar voor individueel- en team gebruik. Download deze handige tol om bewust te worden van jouw eigen energiebeheer, wat jou stress geeft en met welke acties je veerkrachtig terugkeert binnen jouw Vitale Zone.

Wil je meer achtergrond, inzichten en oefeningen rondom de Vitaliteitcurve? Neem dan contact met ons op. Of bestel ons boek De Vitaliteitrevolutie op deze pagina.

Vitaliteitmeter

Download de tool nu

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.