Als Expertisecentrum Vitaliteit adviseren en begeleiden wij organisaties bij het vergroten van de vitaliteit en het welzijn van de medewerkers. Maar hoe doen wij dat eigenlijk zelf? Met dit artikel geven wij je een inkijkje in onze voornaamste uitdagingen op en na het werk en hoe wij als NEV zelf vitaal blijven.
Wat zijn jouw belangrijkste uitdagingen in het werk / wat maakt jouw werk uitdagend?
Het constant up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen is net als bij zoveel andere organisaties ook bij het NEV een grote uitdaging. Voor ons geldt dit zowel op wetenschappelijk als software/IT gebied.
Bas (Head of Learning & Development) benoemd daarbij de enorme reikwijdte van het onderwerp vitaliteit en het integreren van de wetenschap met de praktijk. “Vitaliteit raakt ontzettend veel vakgebieden en wetenschapsvelden en dat maakt het erg uitdagend om hierin bij te blijven en nieuwe ontwikkelingen te integreren.” De mooie tegenstelling daarbij is dat de dagelijkse praktijk voor ons zowel een uitdaging als een hulpbron is, aldus Floor Verhaaf (Directeur HR Development). Wij halen veel energie uit het samenwerken met onze klanten en tegelijk blijft het uitdagend om de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen toepasbaar te maken voor de praktijk. “We zouden het er zomaar druk van kunnen krijgen!”
Maar ook de mensen meer op de achtergrond van het NEV ervaren vergelijkbare uitdagingen. Maikel, onze Directeur Techniek, benoemd daarin vooral de uitdaging op het gebied van het web en hoe snel de ontwikkelingen daarin gaan. “Het is essentieel om daarvan op de hoogte te blijven en te blijven experimenteren met nieuwe ideeën en concepten.”
Wat zijn jouw belangrijkste uitdagingen naast het werk?
De uitdagingen stoppen voor het NEV, net als voor andere mensen, niet na het werk. De gemiddelde leeftijd binnen het NEV ligt op 34 jaar. Dit betekent dat ook bij ons de jonge ouders tegen uitdagingen van tijd- en energiemanagement aanlopen. Zo is Daniel (algemeen directeur) nog geen drie maanden geleden voor het eerst vader geworden.
In het kader van “pratice-what-you-preach” vinden wij het als team essentieel onze eigen energie te reguleren. Bas is op bezig met het schrijven van een nieuw boek wat enerzijds veel energie geeft maar ook snel veel tijd op kan slokken, wat zijn eigen timemanagement flink uitdaagt. Daarnaast is het voor ons allemaal een uitdaging buiten het werk om écht niks te doen wat met werk te maken heeft. Omdat we allemaal erg gepassioneerd zijn over stress en vitaliteit zijn wij geneigd buiten het werk hierover doorlezen en praten met mensen. Het blijft een interessante uitdaging om hier bewust mee te stoppen.
Wat zou je vaker moeten doen waarvan je weet dat het heel goed voor je is? Wat doe je te weinig?
Voor een groot deel van het NEV is het dus ontzettend lastig om “gewoon niks te doen”. Wij zouden onszelf veel vaker moeten onthechten en oké zijn met even helemaal niks. Ik ben erg geneigd om eerst alles voor mijn omgeving te regelen en daar pas aan mezelf te denken, aldus Floor. Dit betekent dat als je dit niet bewust doet, er eigenlijk geen tijd voor jezelf is.
Wat is je meest decadente manier om jezelf op te laden?
Nee, echt decadent is het niet, maar Maikel heeft al jaren de hobby om te gamen. Dit doet hij vaak in de avond wanneer zijn vrouw en kinderen op bed liggen, om een moment voor zichzelf te hebben. “Dit is voor mij mijn ontspan-momentje van de dag”. Bas gaat daarentegen graag met zijn vriendin naar een concert waarbij zij dan een hotel in de buurt boeken. Wat zij echt als luxe ervaren. Voor Floor voelt het overigens al erg decadent om haar eigen tijd in te delen en op die manier gewoon een keer naar de kapper te gaan om 15:00 uur ‘s middags 🙂 maar als je decadent ziet als ook financieel wat meer geld besteden is het NEV gelukkig ook heel goed in staat om zichzelf lekker te trakteren op een goede BBQ, mooie fles wijn of tijd voor een ontspannen massage.
Welke tip zou jij anderen mee willen geven?
Zoek uit wat voor jou werkt om vitaal te blijven. Voor sommige mensen zal dat sporten of mediteren zijn, voor anderen wellicht gamen of fietsen. Probeer iets te vinden wat goed is voor je lichaam, iets dat goed is voor je geest en iets om te kunnen ontspannen. Begin wanneer je kan, met een kleine stap en focus op consistentie. Iets in jezelf weet allang wat je nodig hebt, wat écht goed voor je is. Kijk of je hier vandaag al 1% meer naartoe kan bewegen. Zo begin je steeds meer vanuit — en dichter bij — je vitale zelf te leven.
Wil je meer weten over de wetenschap van vitaliteit? Heb je hulp nodig om je organisatie vitaler te maken? Meld je dan nu aan voor één van onze masterclasses, download onze whitepaper om erachter te komen wat wij jou en je organisatie nog meer kunnen bieden.
Meld je aan voor een masterclass Download whitepaper