HR Ondersteuning

Evidence-based Vitaliteitsbeleid

Stem je vitaliteitsbeleid af op de huidige realiteit, vergroot duurzame inzetbaarheid van personeel en maak de organisatie toekomstbestendig.

Wat is een evidence-based vitaliteitsbeleid?

Vitaliteitsbeleid heeft betrekking op het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers fysiek, mentaal en emotioneel welzijn ervaren. Het gaat verder dan alleen gezondheid en richt zich op het stimuleren van energie, bevlogenheid en werkplezier. Dat maakt mensen niet alleen duurzaam inzetbaar maar ook gelukkiger. 

Daarbij is het belangrijk om evidence-based te werk te gaan, door je te baseren op beschikbare HR data aangevuld met een sterke analyse van de organisatie, cultuur en behoeften van medewerkers. Wij kunnen je in elke stap naar een evidence-based vitaliteitsbeleid helpen.

Een effectief vitaliteitsbeleid omvat verschillende maatregelen die afgestemd zijn op de organisatie, op basis van de opgehaalde data. Denk bijvoorbeeld aan interventies voor gezonde leefstijl, ondersteuning voor werk-privébalans, reductie van psychosociale arbeidsbelasting, ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid en een positieve werkcultuur.

Vitaliteitsbeleid
Vitaliteitsbeleid

Waar moet je aan denken bij het opstellen van vitaliteitsbeleid?

Vitaliteitsbeleid combineert curatieve, preventieve en versterkende (amplitie) maatregelen. Zo weet je zeker dat je niet alleen medewerkers opvangt die uitvallen, maar ook dat je zoveel mogelijk uitval voorkomt én mensen doorlopend helpt hun vitaliteit te vergroten. De volgende stappen zijn belangrijk om te doorlopen:

Onze adviseurs en experts kunnen je in elke stap naar een evidence-based vitaliteitsbeleid begeleiden.

Vitaliteitsbeleid

Verzuimpreventie als startpunt

Verzuim brengt niet alleen kosten met zich mee, maar kan ook leiden tot verminderde productiviteit, verstoorde werkprocessen en een negatieve werksfeer. Het is daarom essentieel om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en een gezonde werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Verzuimpreventie is voor ons het startpunt. We helpen je bij het implementeren van vroegsignalering, preventie maatregelen en een optimaal verzuimbeleid passend bij jouw organisatie en mensen.

We kijken graag samen met je naar de huidige situatie, verzuimcijfers en welke patronen hierin te vinden zijn. Het NEV beschikt over een team van deskundigen die jou en je organisatie voorzien van waardevol advies op maat, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en best practices.

Vitaliteit als volgende stap

De volgende stap is om van verzuimpreventie richting écht vitaliteitsbeleid te gaan. Dat gaat verder dan alleen het voorkomen van verzuim. Vitaliteit gaat over het vergroten van energie, motivatie en veerkracht in het werk. Het motto hierbij is: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.

Vitaliteitsbeleid vraagt daarom om een positieve, mensgerichte visie op de toekomst van de organisatie. Dit helpt om doelen te stellen voor het vitaliteitsbeleid én helpt om de rest van het HR-beleid te integreren rondom een vitale kern. Onze adviseurs en experts hebben ruime ervaring met het ontwikkelen van een vitaliserende visie, een bijbehorende strategie en de implementatie hiervan.

Vitaliteitsbeleid

Wij lopen met je mee
van begin tot eind

Onze HR adviseurs en vitaliteitexperts zijn betrokken begeleiders en kunnen je in elke stap naar een vitaliteitsbeleid ondersteunen.

Het NEV is dé specialist op het gebied van vitaliteitsbeleid en biedt organisaties een unieke combinatie van wetenschappelijke meetinstrumenten, inhoudelijke expertise en proactieve ondersteuning bij het ontwikkelen en implementeren van evidence-based vitaliteitsbeleid. 

We begrijpen dat een gezonde en vitale werkomgeving essentieel is voor zowel medewerkers als organisaties. Het is onze missie om hier zo goed mogelijk aan bij te dragen. Daarom staan onze ervaren HR-adviseurs klaar om jou en je organisatie stap voor stap bij te staan. 

We begrijpen dat elke organisatie uniek is, daarom zorgen we ervoor dat ons advies aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen. Met onze diepgaande kennis en expertise op het gebied van vitaliteitsbeleid en duurzame inzetbaarheid kunnen we je helpen bij het optimaliseren van je HR-strategie. 

Vitaliteitsbeleid
Data analyseren
Stap 1. HR data analyseren
We starten met een grondige analyse van de verzuimpatronen binnen jouw organisatie. Hierbij kijken we naar de oorzaken, frequentie en duur van het verzuim. We kijken naar je risico-inventarisatie en evaluatie of helpen je deze uit te voeren als dat nog moet gebeuren. Daarnaast kijken we naar alle andere beschikbare gegevens om potentiële risicofactoren te identificeren die kunnen leiden tot verzuim. Hierbij kijken we naar zowel fysieke als psychosociale aspecten op de werkplek. Dit vormt de basis om resultaatgerichte maatregelen op te stellen die deze risico’s te verminderen.
1
Data analyseren
Vitaliteitsbeleid
Aanvullende metingen
Stap 2. Ontbrekende data ophalen
Na de eerste analyse weten we precies welke data nog ontbreekt om tot een evidence-based beleid te kunnen komen. Het NEV heeft krachtige software om alle belangrijke metingen mee uit te kunnen voeren of we begeleiden je om het zelf te doen. Op basis van de resultaten kunnen we samen werken aan het optimaliseren van het huidige beleid en het realiseren van duurzame verbeteringen.
2
Aanvullende metingen
Vitaliteitsbeleid
Doelen bepalen
Stap 3. Visie en doelstellingen
Afhankelijk van waar jouw organisatie staat helpen we bij het ontwikkelen van een inspirerende toekomstvisie op vitaliteit. Op basis van de visie en gegevens uit de vorige stappen formuleren we samen concrete en meetbare doelstellingen. Dit is essentieel om tot een evidence-based en resultaatgericht vitaliteitsbeleid te komen.
3
Doelen bepalen
Vitaliteitsbeleid
Mensgerichte maatregelen
Stap 4. Concrete strategie ontwikkelen
We ondersteunen je vervolgens bij het ontwikkelen van een strategisch vitaliteitsbeleid dat volledig integreert met de rest van het HR-beleid. We helpen hierbij om naast verzuimpreventie te beginnen met het bevorderen van vitaliteit, welzijn en duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie. Of het nu gaat om het opzetten van inhoudelijke programma’s, het implementeren van flexibel werken, het bevorderen van een positieve werkcultuur of het ontwikkelen van loopbaantrajecten, we bieden advies op maat om jouw HR-beleid door te ontwikkelen naar een integraal vitaliteitsbeleid.
4
Mensgerichte maatregelen
Vitaliteitsbeleid
Vitaliteit integreren
Stap 5. Communicatie en implementatie
Het integreren van vitaliteit binnen alle lagen van de organisatie vraagt om strategie, communicatie en stapsgewijze implementatie. Wij helpen bij al deze aspecten. Naast communicatiecampagne's heeft het NEV uitgebreide ervaring in het begeleiden bij ontwikkelen en implementeren van programma's voor duurzame inzetbaarheid, welzijn en vitaliteit. We beginnen hier met wat er allemaal al beschikbaar is in je organisatie en kijken wat er eventueel nog aanvullend nodig kan zijn om het volledige vitaliteitsbeleid uit te voeren. Bekijk ons overzicht van diensten en methodieken om een idee te krijgen waar we allemaal bij kunnen helpen.
5
Vitaliteit integreren
Vitaliteitsbeleid
Borging en nazorg
Wij staan altijd klaar
In het begeleiden van organisaties weten we als geen ander hoe belangrijk goede borging is. Doorlopend verandermanagement is essentieel. Onze HR-adviseurs hebben brede ervaring met veranderingsprocessen en kunnen je ondersteunen bij het begeleiden van medewerkers door veranderingen, het uitvoeren van communicatieplannen en het bouwen aan draagvlak binnen de organisatie. Indien nodig kunnen we een van onze ervaren partners aansluiten bij specifieke vormen van ondersteuning.
+
Borging en nazorg

Uitgebreide en grondige RI&E

Als vertrekpunt helpen we met onze Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) een diepgaande analyse van de risico’s binnen jouw organisatie te maken. We gaan verder dan alleen de wettelijke verplichtingen en streven ernaar om een complete inventarisatie en beoordeling van veiligheidsrisico’s uit te voeren.

Experts in begeleiding

Onze ervaren professionals zijn zowel inhoudelijke experts als ervaren begeleiders. Ze stellen de juiste vragen en helpen je bij het identificeren en analyseren van risico’s op de werkplek en evalueren de effectiviteit van bestaande maatregelen. We nemen een integrale aanpak aan, inclusief fysieke, psychosociale en arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s.

Mensenwerk is maatwerk

Bij NEV begrijpen we dat elke organisatie uniek is. Daarom bieden we maatwerkoplossingen die aansluiten bij de specifieke behoeften van jou en de mensen in je organisatie. Ook als we met data werken staat bij ons de menselijke maat altijd voorop. We nemen de tijd voor je vraagstuk om tot een samenwerking en resultaat te komen van hoge kwaliteit. 

Van preventie naar amplitie

In het ontwikkelen van een evidence-based vitaliteitsbeleid staat sterke verzuimpreventie voorop. Maar dat is slechts het begin. We helpen je graag om stapsgewijs verder te bouwen richting amplitie: het bevorderen van gezondheid, veerkracht en vitaliteit onder álle medewerkers. Je hoeft immers niet ziek te zijn om beter te worden! Onze experts vertellen je er meer over.

Ik wil in gesprek met jullie over
evidence-based vitaliteitsbeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voer een nummer in van 1 tot 50000.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een demo of masterclass. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.