Waarom is vitaal blijven zo moeilijk?

Waarom is vitaal blijven zo moeilijk?
Deel deze post

Wat maakt dat een werknemer zich energiek en fit voelt? Steeds meer bedrijven buigen zich over dit soort vragen. Vitale medewerkers zorgen voor lager verzuim, zijn flexibeler en presteren beter (Levecque et al., 2019). Vitaliteit is daarnaast nauw gerelateerd aan gezondheid en bevat een fysiek en mentaal component (Strijk et al, 2013). De fysieke component verwijst naar fitheid en de mentale naar veerkracht (Schaufeli & Bakker 2004). Het is dus belangrijk dat je als werkgever je medewerkers aan de slag laat gaan met vitaliteit. Bij het NEV hebben we hiervoor de 7 pijlers voor vitaliteit ontwikkeld. Maar als vitaal zijn zo belangrijk is voor onze mentale en fysieke gezondheid, waarom is het dan toch moeilijk om vitaal te blijven? In dit artikel leggen wij het uit.


Vroegtijdig herkennen van stresssignalen

Als je vitaal wilt blijven dan is het belangrijk op tijd stresssignalen bij jezelf te kunnen herkennen. Stress kan leiden tot veel verschillende klachten en kan daarom moeilijk zijn vroegtijdig te herkennen. Omdat iedereen verschillend is, zal iedere persoon dus ook anders reageren op stress. Iedereen zal dus voor zichzelf moeten leren zijn eigen stresssignalen te herkennen. Ken jezelf is het devies! Er zijn natuurlijk algemene signalen die duiden op stress zoals versnelde hartslag, vermoeidheid en een gebrek aan energie, maar de kunst is te herkennen wat voor jou de (early warning) signalen zijn. Dus als je in drukke periode zit waar veel van je gevraagd wordt, is het belangrijk af en toe even stil te staan. Reflecteer wat er met jou gebeurt, zowel fysiek als mentaal, om vroegtijdig ongezonde stress en werkdruk te voorkomen.


Vitaliteit vraagt voortdurend onderhoud

‘Eens vitaal altijd vitaal!’ Helaas werkt het zo niet. Werken aan vitaliteit is als ademhalen, je kunt er even mee stoppen maar als het te lang duurt gaat het fout. Jijzelf, je omgeving (zowel op het werk als privé) verandert voortdurend. Dat vraagt veel van je. Om op een goede manier op deze veranderingen te kunnen inspelen om vitaal te blijven is het periodiek stil staan bij je eigen vitaliteit van groot belang. Je vitaliteit blijft, net als jij en je omgeving, altijd in ontwikkeling. Alleen door er structureel mee bezig te zijn en te investeren in jezelf, zorg je dat je vitaal blijft.


Door schade en schande wijs worden

Soms merk je pas als je over de schreef bent gegaan dat je blijkbaar signalen hebt gemist. Dat maakt dat vitaal blijven zo lastig is, dat je soms eerst ziek moet zijn om beter te worden. Natuurlijk niet de ideale situatie, maar het omgaan met dit soort tegenslagen kan je sterker en wijzer maken. Het is dan wel belangrijk dat je deze nare ervaring gebruikt om inzicht te krijgen wat bij jou de eerste stresssignalen waren, zodat je in het vervolg vroegtijdig kunt ingrijpen.


Wat kan je als werkgever doen?

Als werkgever is het belangrijk dat je medewerkers stimuleert aan de slag te gaan met hun eigen vitaliteit. Maak een vitaliteitsprogramma standaard binnen de organisatie. De 7 Pijlers voor Vitaliteit is een online trainingsprogramma dat medewerkers ondersteunt om fit, vitaal en stressbestendig te blijven. Zo kan iedere medewerker inzicht krijgen in zijn eigen vitaliteit en stressoren, zodat hij of zij tijdig signalen kan herkennen om hier structureel  mee bezig te gaan. Benieuwd naar de 7 pijlers voor vitaliteit? https://nederlandsvitaliteitscentrum.nl/interventies/

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen