Hoe je binnen 1 minuut van stress naar vitaliteit kunt gaan

Hoe je binnen 1 minuut van stress naar vitaliteit kunt gaan
Deel deze post

Soms heb je een pittige dag: veel afspraken, veel mails, veel tijdsdruk, misschien ook nog een gezin dat op je zit te wachten en ga zo maar door. Wat doe jij op het moment wanneer chaos dreigt uit te breken en je door de bomen het bos niet meer ziet? Wat zorgt er dan voor rust in je lijf, hoofd en relaties?

In de chaos van je dag ben je geneigd door te racen om er zo snel mogelijk van af te zijn. Maar juist het doordenderen houdt de chaos in stand of maakt dingen erger. Een simpele instructie om te onthouden voor zo’n moment is: stap terug, voel je rug en laat een zucht.

1. Stap terug

Door een minuutje te stoppen en een stap terug te doen kan de chaos kalmeren. Mentaal kan de stap terug betekenen dat je je drukke gedachten even los laat en je aandacht verbreed door je gehele omgeving even rustig waar te nemen. Je kunt ook fysiek een stap terug doen door bijvoorbeeld tijdens een moeilijk gesprek even een pauze in te lassen.

2. Voel je rug

Ga even goed in je stoel zitten en voel vooral je rug tegen de leuning. Door je aandacht richting je rug te verplaatsen haal je jezelf uit de chaotische gedachtenstroom die je ervaart. De fysieke gewaarwordingen uit je ruggebied of van de stoelleuning waar je tegenaan zit, helpen je brein te herkennen dat er ook nog een lijf onder je hoofd hangt. De letterlijke steun uit je rug signaleert veiligheid naar je brein en kalmeert je geest.

3. Laat een zucht

Veel mensen merken spontaan dat ze eventjes diep zuchten, soms al binnen een paar seconden van deze pauze. Wat maar weinig mensen weten is dat zo’n zucht als een ‘reset’ werkt. De diepe zucht herstart je ademhalingssysteem en luidt een lager inspanningsniveau in. Misschien zucht je zelfs meerdere keren of er komt een grote gaap op: allemaal manieren waarop de overtollige energie die voor chaos zorgde begint te ontladen.

Extra tip

Kalmeer je nog niet zo snel binnen die minuut? Dan kun je simpelweg wat langer de tijd nemen óf je lichaam een handje helpen door zelf langzamer en vooral langer uit te ademen. Wanneer je langer uitademt (bijvoorbeeld 10 seconden) dan je inademt (bijvoorbeeld 5 seconden), stimuleer je alsnog een reset. Als je dat 2 of 3 keer hebt gedaan, merk je vaak alsnog dat er spontane zuchten of gapen opkomen. En zo niet, dan voel je waarschijnlijk al wel kalmer dan ervoor.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen