40% verlies van productiviteit door schakelen tussen taken

40% verlies van productiviteit door schakelen tussen taken
Deel deze post

Waarschijnlijk wil jij net als anderen zo effectief en efficiënt mogelijk werken en aan het einde van de dag met een tevreden gevoel terugkijken op je werk. Multitasken levert een vol hoofd, meer ontevredenheid en een lager kwaliteit werk op. In de hoop productiever te zijn kunnen toch maar weinig mensen de verleiding weerstaan om te multitasken of snel te schakelen. Herkenbaar?

Twee fases van multitasken

Volgens vooraanstaande onderzoekers op het gebied van multitasking (Joshua Rubinstein, Jeffrey Evans en David Meyer) heeft het deel van ons brein dat grip houdt op ons gedrag twee fases in het overgaan naar een andere taak: “goal shifting” (“Ik wil nu dit doen in plaats van dat”) en “rule activation” (“Ik schakel de regels van die taak uit en de regels voor deze taak in”). Beide stappen helpen je onbewust om te wisselen tussen taken.

Het negatieve effect van multitasken

Een enkele keer schakelen kost enkele tienden van seconden. Vooral het meermaals schakelen tussen twee of meer verschillende taken en het schakelen tussen complexe activiteiten laten je in toenemende mate slechter presteren. Zo lijkt schakelijk vaak een snelle manier om meer gedaan te krijgen, maar uiteindelijk kost het meer tijd en ontstaan er sneller fouten. Volgens onder andere expert David Meyer kan vaak schakelen zelfs leiden tot wel 40 procent verlies van productiviteit!

Key take away

Sta bewust stil bij je planning en de manier waarop jij en je team werk organiseren. Het vele schakelen lijkt misschien nodig of voelt aanvankelijk ‘lekker’ omdat je er veel mee gedaan lijkt te krijgen, maar uiteindelijk kost het je veel meer tijd, energie en kwaliteit in je werk.

Wil je tips, tools en technieken om vanuit deep focus in een effectieve flow te werken?
Bekijk dan nu onze interventies.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen