Wat onze medewerker Fiona als belangrijkste trend voor 2024/25 ziet

Deel deze post

Als NEV hebben we zojuist de nieuwste versie van het whitepaper “HR-trends 2024/25” uitgebracht. Hierin staan de acht belangrijkste thema’s voor het komende jaar en waarop bedrijven, vooral HR-managers, zich moeten richten en voorbereiden. In dit artikel leg ik uit welke thema’s ik het meest interessant en belangrijk vind.

Omdat de acht thema’s zorgvuldig zijn gekozen, is het moeilijk om er één uit te kiezen die voor mij het belangrijkst is. Aangezien ik psychologie heb gestudeerd, vind ik mentale gezondheid van groot belang. Dit is voor mij altijd een belangrijk thema. Daarnaast is het omgaan met AI essentieel, gezien de voortdurende groei en ontwikkeling van technologie. Als jonge professionals wordt van ons verwacht dat we met elke technologie kunnen omgaan, omdat we ermee zijn opgegroeid. Toch zijn we net te oud om echt te hebben geleerd hoe je de beste praktijken toepast of AI in een professionele context gebruikt. Hierdoor bevinden we ons in een soort tussenwereld van verwarring. Toch wil ik nu de aandacht richten op het financiële welzijn.

Financieel welzijn bij jonge professionals

Het omgaan met geld kan als erg moeilijk worden ervaren en kan snel stress veroorzaken. Financiële stress heeft dan ook directe gevolgen voor onze mentale gezondheid en brengt algehele stress in het dagelijks leven met zich mee. Nooit is ons echt geleerd hoe we met ons eigen geld om moeten gaan, hoe we een persoonlijk budget opstellen, hoe we met studieschuld omgaan, beleggen, sparen of belastingaangifte doen. Je moet zelf uitzoeken hoe het werkt en hopen dat je aan het eind van de maand nog wat geld over hebt. De afgelopen jaren en met de stijgende inflatie en prijzen wordt dat alleen maar moeilijker.

Ik ben nooit bijzonder geïnteresseerd geweest in de financiële sector, zoals het verdienen van veel geld of het kopen van dure designproducten. Maar wat ik wel belangrijk vind en waar ik gepassioneerd over ben, is financieel welzijn. Dit betekent genoeg spaargeld hebben voor onverwachte uitgaven, kunnen genieten van activiteiten die ik graag wil doen, en niet aan het eind van de maand in de stress zitten en alleen maar pasta eten omdat ik op mijn centjes moet letten.

Effect op het werk en hoe HR-professionals ermee om kunnen gaan

De financiële stress van zowel jonge professionals als andere werknemers kan een directe impact hebben op hun werk. Ze kunnen zich niet concentreren op hun taken, zijn cognitief belast door stress, zijn minder productief en hebben meer tijd nodig om te herstellen omdat ze in hun vrije tijd niet voldoende kunnen ontspannen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers investeren in het ontwikkelen van financiële vaardigheden en financieel welzijn.

Hoe doe je dat precies?

Budgettrainingen: Organiseer workshops of trainingen waarin medewerkers leren hoe ze hun financiën in kaart brengen. Dit klinkt misschien saai, maar het is een cruciale eerste stap. Moeten er uitgaven of abonnementen worden opgezegd? Besteed je te veel aan uit eten gaan of eten bestellen? Zijn er inkomsten die je niet optimaal benut? Stel een budget op per week, maand of jaar.
Evaluatie van financiële ondersteuning van de werkgever: Kijk naar de financiële voordelen die de werkgever biedt. Hoe zit het met de pensioenregeling? Is er een dertiende maand? Worden verzekeringen via de werkgever geregeld of moeten werknemers dat zelf doen? Evalueer welke diensten de werkgever aanbiedt en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Toegang tot spaar- en beleggingsproducten: Werk samen met financiële instellingen om medewerkers korting of speciale arrangementen aan te bieden. Dit kan hen aanmoedigen om hiermee aan de slag te gaan.
Overweeg salarisvoorschotten of andere vormen van financiële ondersteuning: Dit kan helpen om financiële stress te verminderen door onverwachte uitgaven.

Hoe wij als NEV kunnen ondersteunen

In samenwerking met Holthaus heeft NEV een financiële fitheidstraining ontwikkeld. Ik heb zelf, samen met een accountant van Holthaus, deze training van zes weken gegeven in een forensisch jeugdcentrum. Hoewel dat een andere doelgroep was dan jonge professionals, heb ik gezien hoe waardevol zo’n training is en hoe zelfs eenvoudige oefeningen en inzichten nuttig kunnen zijn.

Deze training bieden we ook als eendaagse sessie aan voor jonge professionals om hen te helpen financiële vaardigheden te ontwikkelen en financieel welzijn te bevorderen. Ben je geïnteresseerd in deze training voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via https://nederlandsvitaliteitscentrum.nl/.

Wil je meer lezen over alle 8 Top HR Trends van 2024/2025? Download dan de whitepaper via https://nederlandsvitaliteitscentrum.nl/top-8-hr-trends-2025/

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen