Waarom systemisch meten, analyseren en interveniëren belangrijk is, en ons specialisme is

Deel deze post

Bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV) hebben we een diepgaande toewijding aan het begrijpen van de dynamieken binnen organisaties om vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en prestaties te stimuleren. Dit is waarom wij systemische analyses als onze specialiteit beschouwen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom systemisch meten, analyseren en interveniëren van essentieel belang is en hoe het JD-R-model ons kompas is voor het bereiken van deze doelen.

Inzicht in dynamieken

Bij het NEV begrijpen we dat het verkrijgen van waardevolle inzichten in de dynamieken van je organisatie essentieel is voor het stimuleren van vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en prestaties. Daarom bieden wij geavanceerde HR Analytics en systeemanalyses aan om je te helpen bij het begrijpen van de onderliggende patronen en verbanden binnen je organisatie.

Resultaatgericht interveniëren

Onze systemische analyse is een krachtige benadering die inzicht biedt in hoe de huidige dynamieken in stand worden gehouden, terwijl het tegelijkertijd laat zien waar de kansen liggen voor meer vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en prestaties. Door de gegevens die zijn verzameld uit metingen systemisch te analyseren, worden de onderliggende verbanden in kaart gebracht en wordt duidelijk welke kenmerken met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Hierdoor worden de hefbomen zichtbaar waarop daadwerkelijk resultaatgerichte interventies kunnen worden ingezet.

JD-R model

Een van de waardevolle benaderingen die we hanteren bij onze systeemanalyses is het Job Demands & Resources (JD-R) model. Dit model richt zich op het identificeren van zowel de eisen als de hulpbronnen die aanwezig zijn in het werk. Door deze elementen in kaart te brengen, kunnen we de bestaande dynamieken die leiden tot uitdagingen en negatieve werkbelevingen beter begrijpen. Daarnaast kunnen we ook de behoeften, benodigde middelen en capaciteiten van medewerkers identificeren die nodig zijn om het evenwicht te herstellen, negatief gedrag om te buigen naar constructief gedrag en positieve werkbelevingen te bevorderen.

Zet data om in onderbouwde acties

Het is als HR-professional ook mogelijk om systeemanalyses en verdiepende rapportages opgeleverd te krijgen op basis van bestaande data en al afgenomen metingen op het gebied van gezondheid, welzijn en verzuim. Door gebruik te maken van onze geavanceerde analytische tools en het verzamelen van relevante gegevens, kunnen we diepgaande inzichten verkrijgen en trends identificeren die van invloed zijn op de algehele gezondheid en het welzijn van medewerkers. Tevens kunnen we de effectiviteit van verschillende initiatieven en programma’s beoordelen en aanbevelingen doen voor verbetering.

Door te vertrouwen op bestaande data en metingen, kunnen we een evidence-based aanpak hanteren bij het ontwikkelen van strategieën voor gezondheid, welzijn en verzuimbeheer. Dit zorgt voor een solide basis en verhoogt de geloofwaardigheid van onze aanbevelingen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om te anticiperen op toekomstige uitdagingen en proactief beleid te ontwikkelen om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen.

De meerwaarde van een systemische analyse

Onze systeemanalyse biedt verschillende voordelen voor jouw organisatie, waaronder:

  • Achterhalen van échte oorzaken: We helpen je bij het blootleggen van de onderliggende dynamieken die de huidige uitdagingen en negatieve werkbelevingen in stand houden. Door deze dynamieken in kaart te brengen, krijg je een dieper inzicht in de oorzaken van problemen en kun je gerichte interventies ontwikkelen.
  • Identificeren van kansen: Onze analyse brengt niet alleen de uitdagingen aan het licht, maar ook de kansen die binnen je organisatie aanwezig zijn. Dit stelt je in staat om te focussen op de gebieden waar de grootste mogelijkheden voor verbetering en groei liggen.
  • Vertaling naar praktische acties: We vertalen de verzamelde gegevens naar bruikbare analyses en praktische acties. Op basis van deze inzichten kun je gericht investeren in het oplossen van stressoren en het benutten van de belangrijkste kansen. Dit zorgt voor doelgerichte en resultaatgerichte interventies.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan met onze experts

Bij het NEV zijn we gepassioneerd over het bieden van systemische analyses die organisaties in staat stellen om hun vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en prestaties te verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen bij het begrijpen en aanpakken van de dynamieken binnen jouw organisatie. Samen bouwen we aan een sterke, gezonde toekomst voor je team en je bedrijf.

Interesse in ons gratis oriëntatiegesprek? Klik dan hier.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen