Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) op de werkplek

Deel deze post

Inzicht in seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) op de werkplek

Hebt u dit winterseizoen een verandering opgemerkt in de motivatie, stemming of prestaties van uw werknemers? Nu de winter nadert en het daglicht afneemt, ervaren veel werknemers in Nederland een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD): een vorm van depressie die energie, stemming en productiviteit beïnvloedt. Bij Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit identificeren, meten en beheren we de vitaliteit van werknemers om een ​​gezond en betrokken personeelsbestand te behouden.

Hoe SAD werknemers en productiviteit beïnvloedt

SAD is een type terugkerende depressie dat verband houdt met seizoensveranderingen en dat voornamelijk in de herfst en winter voorkomt. Het kan een aanzienlijke impact hebben op de prestaties, het moreel en het welzijn van werknemers op de lange termijn. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Laag energieniveau en vermoeidheid
  • Moeilijkheden met concentreren en verminderde productiviteit
  • Toegenomen prikkelbaarheid en stemmingswisselingen
  • Verstoorde slaappatronen en moeite met wakker worden
  • Verminderde motivatie en terugtrekking uit sociale interacties

SAD treft niet alleen individuen, het kan ook uw organisatie beïnvloeden, omdat het kan leiden tot meer absenteïsme en verloop, lagere productiviteit en desinteresse in teams. Om een ​​veerkrachtig, betrokken en goed presterend personeelsbestand te behouden, moeten organisaties SAD erkennen als een uitdaging op de werkplek en gerichte vitaliteitsstrategieën implementeren om de effecten ervan tegen te gaan.

Hoe kunt u helpen?

Het creëren van een ondersteunende werkplekcultuur is essentieel om werknemers te helpen omgaan met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Open communicatie, bewustzijn van mentale gezondheid en een op vertrouwen gebaseerde omgeving stellen werknemers in staat om steun te zoeken en gemotiveerd te blijven tijdens de donkere maanden. Proactieve oplossingen en preventieve maatregelen op de werkplek kunnen essentieel zijn.

Bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV) zijn we gespecialiseerd in het meten, analyseren en verbeteren van de vitaliteit van werknemers met op bewijs gebaseerde oplossingen. We kunnen bijvoorbeeld stemming en betrokkenheid bijhouden via pulse-enquêtes, terwijl onze Burnout Assessment Tool (BAT) en 7 Pillars for Vitality (7P) Model stressoren en cognitieve uitdagingen identificeren. Om langdurig welzijn te garanderen, bieden we Preventieve Medische Onderzoeken (PMO) en HR Analytics om de impact van wellnessprogramma’s te meten, naast gepersonaliseerde coaching om werknemers te helpen effectieve copingstrategieën te ontwikkelen.

Door SAD proactief aan te pakken, kunnen bedrijven de betrokkenheid, het welzijn en de productiviteit van werknemers verbeteren. We bieden gestructureerde, wetenschappelijke interventies om het hele jaar door bloeiende werkplekken te creëren. Wilt u extra ondersteuning voor uw werknemers volgende winter of wanneer dan ook? 

Neem contact met ons op!

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen