Case Study

Sentech

Over de organisatie

In 2000 richtte Marcel Figge samen met zijn vrouw Birgit, Sentech op. Met passie voor technologie tilt Sentech de machines van de klant naar een hoger niveau. De sensor experts ontwikkelen samen met de klant slimme sensoroplossingen. Marcel anticipeert samen met zijn team op de marktvragen en lost de sensorvraagstukken op die de grote sensorproducenten niet met standaardproducten uit hun catalogi kunnen oplossen.

Sentech
Branche:

Industrie & Techniek

Locatie:

Nieuwkuijk

Aantal werknemers:

50+

Wat was jullie hulpvraag?

De aanleiding om met het NEV te gaan werken was dat wij bij Sentech echt wilden investeren in de vitaliteit van de medewerkers. Sentech is de afgelopen periode sterk gegroeid. Deze groei is gepaard gegaan met veranderingen in rollen, cultuur en management, waarbij er soms veel druk op de ketel zat. In de afgelopen jaren kwamen burn-out klachten aan het licht en ervaren medewerkers een hoge werkdruk. Echter konden wij niet goed de vinger leggen op de daadwerkelijke oorzaken achter het verzuim en deze werkdruk. We wilden daarom grip krijgen op de oorzaken achter ons verzuim om vervolgens een op maat gemaakt beleidsplan, actieplan en interventies op te zetten, waarvan we wisten dat dit een impact zou gaan maken.

Sentech
Sentech

Waarom heeft Sentech voor het NEV gekozen?

Onze HR Business Partner heeft in het verleden met het NEV gewerkt. Op basis van de goede ervaring werd het NEV ons aanbevolen. De programma’s van het NEV zijn namelijk wetenschappelijk onderbouwd en evidence based. Naast dat we op HR, MT en Directieniveau inzicht krijgen in alle data, krijgen medewerkers ook uitgebreid inzicht in hun persoonlijke vitaliteit en welke elementen hun werkbeleving en gedrag beïnvloeden. Daarnaast kunnen medewerkers binnen een online omgeving – on demand – op een gebruiksvriendelijke manier werken aan hun vitaliteit.

Hoe ervaar je de HR Analytics software van het NEV?

We ervaren dit als zeer positief. Voorafgaand aan de implementatie hebben we een werksessie met het MT en de directie gehad. Hier werd alles uitgelegd. Fijn dat we op basis van de vitaliteitsmeting uit een gebruiksvriendelijk dashboard data kunnen halen over de stressoren en hulpbronnen binnen de organisatie. Op basis van deze data nemen we concrete acties om de werkbeleving voor de medewerkers te verbeteren. En ook fijn dat het NEV het MT en de medewerkers meeneemt en deze pro-actief begeleidt.

De uitslag van onze eerste meting gaf een duidelijk beeld van hoe de medewerkers van Sentech ervoor stonden. Veel uitkomsten uit de diagnose waren herkenbaar. Fijn dat het nu wetenschappelijk onderbouwd is. De HR Analytics software en het rapport gaven ons dat nodige ‘zetje in de rug’ om echt te gaan investeren in dat waar het nodig is.

Sentech
Sentech

Wat is de belangrijkste meerwaarde van de HR Analytics software?

De belangrijkste meerwaarde van de HR Analytics software is dat je niet alleen naar de stressoren kijkt maar ook de latente hulpbronnen binnen de organisatie in kaart brengt. De metingen maken inzichtelijk wat de medewerkers denken. Het geeft antwoord op de vragen; “wat zorgt voor stress en wat zijn de hulpbronnen binnen de organisatie?” Een andere belangrijke meerwaarde is dat je op basis van het dashboard in gesprek kunt gaan met het MT, Directie en Afdelingen en we op basis van data belangrijke beslissingen kunnen nemen.

Jullie hebben ook voor ons vitaliteitsprogramma gekozen. Hoe hebben jullie deze ervaren?

Doordat alle medewerkers binnen Sentech nu bezig zijn met vitaliteit is er ruimte om hier bewust van te zijn en om er in de praktijk echt mee aan de slag te gaan. We voeren inmiddels veel gesprekken aan de hand van de vitaliteitsmeter van het NEV en we zijn er binnen de hele organisatie mee bezig. Het zorgt ervoor dat de medewerkers bewust voor zichzelf nadenken; “wanneer kom ik in de gevarenzone en wanneer moet ik een stapje terug doen?”

Het programma geeft praktische handvatten om zaken bespreekbaar en toepasbaar te maken. Dit creëert op de lange termijn ook psychologische veiligheid.

Een ander mooi inzicht is dat we het vitaliteitsprogramma kunnen afstemmen op behoefte van onze medewerkers omdat we ervoor de meting hebben gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een meer praktische invalshoek bij ons productieteam, wat uiteindelijk ook als positief is ervaren door het team.

De vitaliteitsmodules hebben een goede balans tussen theorie en praktische oefeningen zoals mindfulness. Deze balans was belangrijk voor het succes van het vitaliteitsprogramma.

Sentech
Sentech

Zijn de directie en het MT dankzij de metingen en het vitaliteits-programma ook anders gaan kijken naar bepaalde zaken?

Bij het MT is de urgentie nu duidelijker. Ze zijn meer bezig met integraliteit tussen de afdelingen en de medewerkers aangesloten houden. Het MT neemt de hele organisatie stapsgewijs mee in de strategiebepaling. We gaan investeren in leiderschap in alle lagen van de organisatie, niet alleen het MT maar ook persoonlijk leiderschap.

Het is heel fijn dat de eerste sessie samen met Marcel Figge, de managing director van Sentech, heeft plaatsgevonden. Hij is vanaf het begin goed aangehaakt bij alles.

Doordat we het MT en de leidinggevenden vanaf de lancering van de meting en vitaliteitsprogramma goed hebben meegenomen, hebben zij draagvlak voor de medewerkers kunnen creëren en hebben ze de medewerkers ook extra kunnen enthousiasmeren voor het programma.

Goede samenwerking en ambassadeurschap van HR, MT en leidinggevenden maakt het verschil.

Voldoet de samenwerking met het NEV aan de verwachtingen?

De samenwerking is top verlopen. Ook buiten de werksessies om is het NEV goed bereikbaar voor vragen en begeleiding. Het is fijn dat het NEV ook goed kan meedenken met de organisatie. We hebben samen met het NEV gekeken hoe we de HR Analytics software het beste in kunnen zetten binnen de organisatie en met welke bewoordingen je dit het beste kunt doen. Voordat we de vitaliteitsprogramma’s gingen uitrollen, schakelden we eerst met het NEV om te kijken hoe we het beste met de medewerkers konden communiceren om ons ervan te verzekeren dat iedereen deelnam.​

Sentech

Plan een gratis oriëntatiegesprek in met één van onze experts​

Wil je aan de slag met vitaliteit maar weet je nog niet waar te beginnen? Weet je nog niet zeker welke meting de juiste is voor jouw organisatie? Of ben je al een tijd met vitaliteit bezig maar wil je weten waar de grootste hefboom zit voor nog meer resultaat?

Onze experts denken graag vrijblijvend met je mee.

Tijdens het gratis oriëntatiegesprek duik je samen met één van onze expert in jouw behoeften en kijk je samen naar welke meting, analyse of interventie daar het beste bij aansluit.

Onze experts kunnen ook helpen inschatten welke aanpak het beste past binnen het DNA van je organisatie, hoe je voldoende effect behaalt met je activatiecampagne en hoe je de meeste waarde uit je data kunt halen.

Geen saaie kennismaking maar een leerzaam en leuk gesprek rondom de wondere wetenschap van vitaliteit. 

Oriëntatiegesprek inplannen

021122 Floor Verhaaf _23321
Floor Verhaaf, MSc
Head of HR

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voer een nummer in van 1 tot 50000.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een orientatiegesprek. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.