Mijn ervaring bij de Nationale Conferentie Vitaliteit 2023!

Deel deze post

Niet eens een maand in de baan en ik heb nu al de kans gekregen om midden in het centrum van vitaliteit binnen bedrijven en organisaties te staan: de Nationale Conferentie Vitaliteit.

Een bijeenkomst van experts, wetenschappers, HR-managers en coaches die zich allemaal inzetten voor gezondheid en vitaliteit.

De conferentie begon met sprekers zoals Christiaan Vinkers en Thijs Launspach, die indrukwekkend diepgaand begrip hebben van de wetenschappelijke achtergrond van verzuim, stress, burn-out en dergelijke. Ze kunnen deze kennis ook in concrete termen vertalen naar ideeën en manieren van denken. Christiaan Vinkers heeft ons een diep begrip van burn-out en het al dan niet bestaan ervan uitgelegd, terwijl Thijs Launspach van School of Life keek naar hoe deze concepten toegepast kunnen worden en hoe we ze kunnen aanpakken.

Daarna gingen we aan de slag met het opbouwen van motivatie door het inspirerende verhaal van Britt Breure en hoe zij hun cultuur hebben opgebouwd waar iedereen let op gezondheid, een positieve werksfeer en saamhorigheid.

In het volgende deel inspireerde Sandra Goettsch ons met haar zoektocht naar talent binnen elke medewerker. Iedereen is goed in iets, en als we daarop focussen, profiteert het individu omdat ze doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. De hele organisatie profiteert ook omdat elke taak wordt uitgevoerd door iemand die er goed in is! WIN-WIN.

Tijdens de lunch lag de nadruk ook op welzijn en gezondheid. Er waren salades van couscous tot bieten, vega groentenlasagne tot curry en soepen. Met deze gebalanceerde maaltijd konden we weer luisteren naar de volgende sprekers.

De tweede helft van de dag begon met Tinka van Vuuren. Zij staat met één been in de wetenschap en één been in de praktijk, waardoor ze wetenschappelijke inzichten kan vertalen naar toepassingen in het echte leven. Ze deelde haar kennis over hoe je echt inclusief kunt zijn op de werkvloer, ook voor mensen met diverse sociaaleconomische achtergronden.

Ook Annet de Lange deelde haar internationale ervaringen rond Europa en haar positie binnen Berenschot. Ze zet zich vooral in voor Duurzame Inzetbaarheid, zodat de veranderingen die vandaag voor werknemers worden gemaakt hen op lange termijn blijven ondersteunen, zodat ze niet alleen vandaag vitaal zijn, maar ook morgen, volgende maand en in de volgende jaren.

Tijdens een workshopronde konden de professionals zelf aan de slag gaan en een dieper begrip ontwikkelen van vitaliteit, interventies en denkmethoden. Ze werden uitgedaagd om technieken zelf uit te proberen en kritische vragen te stellen.

Aan het einde kwam Arnold Bakker op het podium. Hij is het brein achter ons geliefde JD-R-model (Job Demand-Resources). Hoe herken je de eisen binnen je baan, waar mensen last van hebben, en welke hulpbronnen kunnen worden gebruikt om deze uitdagingen aan te gaan? Als allerlaatste kwam onze eigen vitaliteitsexpert Bas Snippert op het podium om op een interactieve en reflectieve manier de informatie van de dag te verzamelen, op onze eigen ideeën en behoeften te reflecteren en zo met concrete ideeën en motivatie de conferentie te verlaten en de volgende dag weer naar het werk te gaan.

Tussen elk dagdeel hadden alle deelnemers ook de kans om te verbinden, informatie te verwerken en andere experts en mensen met dezelfde interesses te leren kennen. Vaak zag en hoorde je mensen sparren over de zojuist gehoorde speeches en workshops, waarbij ze de nieuwe inzichten kritisch bevraagden. Ook zag je vitaliteitsmanagers, HR-personen en individuele coaches met elkaar verbinden. Allemaal met dezelfde missie: hoe kunnen we mensen gezonder, vitaler en fit maken?

Na een lange en enorm informatieve dag konden mensen de informatie verwerken terwijl ze een snack aten en met mededeelnemers kletsen en verbonden.

Wil je nog genieten van de inzichten die wij op deze dag hebben opgedaan? Dat kan! Alles is gefilmd en kan via onze website worden gevonden!

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen