JD-R Organisatiemeting

De huidige staat van personeel en organisatie in één oogopslag dankzij onze JD-R organisatiemeting.
Organisatiescan

Wetenschappelijke Organisatiemeting (nulmeting)

Om voor de korte en lange termijn een effectief en onderbouwd vitaliteitsbeleid te ontwikkelen en te weten welke interventies en programma’s het meeste resultaat hebben op het positief beïnvloeden van de werkbeleving en vitaliteit van medewerkers, dient men eerst grip te krijgen op de meest significante werkkenmerken binnen de organisatie en te begrijpen hoe deze invloed hebben op de werkbeleving en het gedrag van werknemers. 

Met het uitvoeren van een organisatiemeting van het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit kan door middel van een systemische en evidence-based analyse gemakkelijk achterhaald worden wat de meest significante stress- als wel de hulpbronnen zijn binnen de organisatie die invloed hebben op de werkbeleving  en het organisatorisch gedrag van medewerkers. 

  • Door het uitvoeren van een systemisch en evidence-based organisatiemeting worden de daadwerkelijke bronnen voor tevredenheid, betrokkenheid en vitaliteit binnen uw organisatie opgehaald en inzicht verschaft in de stressoren en hulpbronnen op individueel, team en organisatieniveau.
  • De uitkomsten worden direct teruggekoppeld op ‘microniveau’ aan de betreffende werknemer en aan de HR afdeling op een geanonimiseerd ‘macroniveau’; De uitkomsten (stressoren, hulpbronnen, onderbouwingen en doelstellingen) uit de meting en analyse worden teruggekoppeld via een digitaal dashboard.
  • Tevens ontvangen alle medewerkers toegang tot het wetenschappelijk onderbouwde vitaliteit programma De 7 pijlers voor Vitaliteit. Met dit programma kan het personeel zelfstandig en in eigen regie werken aan de persoonlijke vitaliteit.

 

Meting van vitaliteit variabelen

Om tot een betrouwbare diagnose te komen maken we gebruik van het wetenschappelijke Job Demands-Resources Model. Dit is een analytisch framework waarmee we de relatie aantoonbaar kunnen maken tussen werkkenmerken, werkbeleving en werkgedrag binnen teams, afdelingen en de organisatie als geheel. We diagnosticeren en tonen de volgende (geanonimiseerde) JD-R variabelen via onze software en rapportage:


Uitvoering

De opzet, uitvoering, analyse en terugkoppeling van de diagnose duurt gemiddeld 2-4 weken en kan periodiek uitgevoerd worden. De tijdsvinvestering per medewerker om deel te nemen aan de meting is gemiddeld 45 minuten. Ons advies is om een eerste diagnose uit te voeren als nulmeting en deze vervolgens eens per jaar te herhalen. In de periode tussen de diagnoses kun je met de actiepunten en prioriteiten aan de slag, zodat je in de volgende meting de geboekte vooruitgang in kaart kan brengen en tegelijk de nieuwe prioriteiten voor het jaar erop scherp krijgt. 


Systemische analyse uitkomsten organisatiemeting

De uitkomsten uit de organisatiemeting worden vervolgens systemisch geanalyseerd. Een systemische manier van analyse is gericht op het verschaffen van inzicht in hoe huidige dynamieken in stand worden gehouden en laat tegelijk zien waar de kansen liggen als het gaat om meer vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en performance. Door de data verkregen uit de organisatiemeting systemisch te analyseren wordt deze dynamisch en worden de onderliggende verbanden in kaart gebracht. Voor de organisatie word daarmee inzichtelijk welke kenmerken met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Zo worden de hefbomen, waar daadwerkelijk resultaat gericht op kan worden geïntervenieerd, inzichtelijk gemaakt.

De meerwaarde van een systemisch analyse voor onze klanten is:

  • Het achterhalen van de bestaande dynamieken die de huidige uitdagingen en negatieve werkbelevingen in stand houden.
  • Het daarbij in kaart brengen van de de wensen, behoeften, benodigde hulpmiddelen en capaciteiten van werknemers die nodig zijn om het balans te herstellen, negatieve gedragingen om te draaien richting constructief gedrag en werkbelevingen positief te beïnvloeden.
  • Vertaling van data naar bruikbare analyses en praktische acties om resultaatgericht te investeren in het oplossen van stressoren en het benutten van de belangrijkste kansen.

 

Adviesplan op maat

In het adviesplan dat volgt uit de analyse ontvang je uitleg van de belangrijkste systemische dynamieken om aandacht aan te besteden ter verbetering van de werkbeleving binnen de organisatie. Daarbij worden onderbouwde acties en interventies geformuleerd door onze experts, zodat je direct aan de slag kunt.

  • Prioritering van de belangrijkste uitdagingen en kansen op het gebied van vitaliteit, verzuim en duurzame inzetbaarheid.
  • Een evidence-based adviesrapport met praktische acties om resultaatgericht te investeren in het oplossen van de belangrijkste uitdagingen en in het benutten van de belangrijkste kansen.
  • Heldere doelstellingen en een concreet plan om mogelijke oplossingen met elkaar te integreren en te implementeren op verschillende organisatielagen.
  • Verhoging van vitaliteit, stressbestendigheid en veerkracht bij werknemers en leidinggevenden dankzij gepersonaliseerde meetbare interventies.

Voordelen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer dan 45.000 tevreden gebruikers

Plan een gratis orientatiegesprek in met één van onze experts​

Wil je binnen je organisatie een meting uitzetten omtrent Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid?

Voor elke behoefte is een wetenschappelijke meting. Je kunt een PMO, MTO, JD-R Organisatiemeting of een nog veel specifiekere meting inzetten. Maar hoe weet je of je de juiste meting gebruikt? 

Tijdens het gratis orientatiegesprek duik je samen met één van onze expert in jouw behoeften en kijk je samen naar welke meting daar het beste bij aansluit en hoe je daar de meeste waarde uit haalt.

 Daarnaast kijken we welke meting het beste past binnen het DNA van je organisatie, doen we een korte check of je voldoende effect behaalt met je activatiecampagne en bespreken we hoe je de meeste waarde uit je data kunt halen. 

Wat levert een orientatiegesprek met het NEV op?

Orientatiegesprek inplannen

Daniel Krikke
Daniel Krikke
HR Development Expert
Bas Snippert
Bas Snippert, MSc
Stress- en vitaliteitsexpert
021122 Floor Verhaaf _23321
Floor Verhaaf
HR Development Expert
Daniel Krikke
Daniel Krikke
Algemeen Directeur
Bas Snippert
Bas Snippert
Stress- en vitaliteitsexpert
021122 Floor Verhaaf _23321
Floor Verhaaf
HR Development Partner

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voer een nummer in van 1 tot 50000.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een orientatiegesprek. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.