Hoe stress je vriend kan worden: Het werk van psycholoog Kelly McGonigal

Deel deze post

Als HR- en vitaliteitsexpert bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit is het mijn taak om het welzijn van werknemers te bevorderen. Een van de meest voorkomende uitdagingen waar mensen mee te maken hebben in hun professionele en persoonlijke leven is stress. Het is echter interessant om te ontdekken dat stress niet per se een vijand hoeft te zijn, maar ook een vriend kan worden. Psycholoog Kelly McGonigal heeft baanbrekend onderzoek verricht op dit gebied en heeft ons geleerd hoe we stress kunnen omarmen en er positief mee kunnen omgaan.

Het werk van Kelly McGonigal
Kelly McGonigal is een vooraanstaand psycholoog, spreker en auteur die bekend staat om haar werk op het gebied van stressmanagement. In plaats van stress te bestempelen als iets negatiefs dat vermeden moet worden, stelt McGonigal dat stress een natuurlijke reactie van ons lichaam is en dat het onze perceptie ervan is die bepaalt of het ons helpt of schaadt.

McGonigal heeft ontdekt dat stresshormonen, zoals adrenaline, ons kunnen helpen om te gaan met uitdagingen en onze prestaties te verbeteren. Ze heeft aangetoond dat stress ons kan motiveren en dat het in feite de manier waarop we over stress denken is die bepaalt hoe het ons beïnvloedt. Door een positieve mindset aan te nemen en stress te zien als een natuurlijke reactie die ons voorbereidt op actie, kunnen we het potentieel van stress benutten in plaats van erdoor verlamd te worden.

Het thema: Hoe stress je vriend kan worden
Een belangrijk aspect van McGonigals werk is het inzicht dat onze perceptie van stress onze fysiologische reactie beïnvloedt. Als we stress als een bedreiging zien, ervaren we de typische negatieve gevolgen, zoals een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en verminderde concentratie. Dit zijn tekenen van een “vecht-of-vlucht” reactie, die ons lichaam voorbereidt op een gevaarlijke situatie.

Maar wanneer we stress benaderen als een uitdaging en een kans om te groeien, verandert onze fysiologie. In plaats van de schadelijke effecten van stress te ervaren, ervaren we een verhoogde mentale alertheid, focus en energie. Dit wordt ook wel de “vecht-of-vluchtrespons met een twist” genoemd.

Als HR- en vitaliteitsexpert is het van groot belang om werknemers te helpen deze positieve mindset ten opzichte van stress te ontwikkelen. Door bewustzijn te creëren over de rol van stress als een potentiële vriend in plaats van een vijand, kunnen we individuen helpen om stressvolle situaties beter het hoofd te bieden en er zelfs sterker uit te komen.

Praktische toepassingen
Het is belangrijk om als organisatie een cultuur te creëren waarin stress wordt begrepen en besproken als een normaal onderdeel van het leven. Dit begint met het bieden van educatieve programma’s en trainingen, waarin o.a. de inzichten van Kelly McGonigal worden gedeeld en praktische tools worden aangereikt om stress op een positieve manier te benaderen. Daarnaast kunnen er activiteiten en initiatieven worden georganiseerd die de veerkracht en het welzijn van werknemers bevorderen, zoals mindfulness-trainingen, sport- en ontspanningsactiviteiten en het stimuleren van een goede werk-privébalans.

Stress hoeft niet langer gezien te worden als een vijand die vermeden moet worden. Dankzij het werk van psycholoog Kelly McGonigal kunnen we stress gaan beschouwen als een vriend die ons kan helpen groeien en ons potentieel kan vergroten. Als HR- en vitaliteitsexpert is het onze taak om deze inzichten te verspreiden en werknemers te begeleiden bij het omarmen van stress op een positieve manier. Door stressbewustzijn te vergroten en praktische tools aan te reiken, kunnen we een veerkrachtige en gezonde werkomgeving creëren waarin werknemers floreren, zelfs in stressvolle situaties.

Meer van dit? Bekijk haar tedtalk hier. Interesse in een vitaliteit- en stressmanagementprogramma onderbouwd vanuit de wetenschappen, klik dan hier.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen