Het werk van het NEV bij Sentech

Deel deze post

In 2000 richtte Marcel Figge samen met zijn vrouw Birgit het bedrijf Sentech op. Gedreven door een passie voor technologie, heeft Sentech zich gespecialiseerd in het verbeteren van machines voor hun klanten. Dit doen ze door samen te werken met klanten om slimme sensoroplossingen te ontwikkelen. Sentech’s team van sensorexperts anticipeert op marktbehoeften en lost sensorgerelateerde vraagstukken op die niet met standaardproducten van grote sensorproducenten kunnen worden opgelost. De organisatie is gevestigd in Nieuwkuijk en heeft meer dan 50 werknemers. Als onderdeel van hun toewijding aan de vitaliteit van hun medewerkers, hebben ze samengewerkt met het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV) om de gezondheid en het welzijn van hun team te verbeteren.

De uitdaging

De beslissing van Sentech om met het NEV samen te werken, was geworteld in de behoefte om te investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. De organisatie had een sterke groei doorgemaakt, wat leidde tot veranderingen in rollen, bedrijfscultuur en management, waardoor soms aanzienlijke druk ontstond. In de loop der jaren waren er tekenen van burn-out en hoge werkdruk onder medewerkers aan het licht gekomen. Echter, de exacte oorzaken van verzuim en werkdruk waren moeilijk te achterhalen. Sentech wilde daarom de oorzaken van het verzuim begrijpen om vervolgens op maat gemaakte beleidsplannen, actieplannen en interventies te ontwikkelen die een positieve impact zouden hebben.

De keuze voor het NEV

Sentech koos voor het NEV op basis van positieve aanbevelingen van hun HR Business Partner, die eerder met het NEV had samengewerkt. Het NEV staat bekend om zijn wetenschappelijk onderbouwde en op bewijs gebaseerde programma’s. Deze programma’s bieden niet alleen inzicht op het niveau van HR, het managementteam (MT) en de directie, maar geven ook medewerkers uitgebreid inzicht in hun persoonlijke vitaliteit en de factoren die hun werkervaring en gedrag beïnvloeden. Daarnaast biedt het NEV een online platform waarmee medewerkers op een gebruiksvriendelijke manier aan hun vitaliteit kunnen werken.

Het belang van HR Analytics Software

Een belangrijk aspect van de samenwerking tussen Sentech en het NEV is het gebruik van HR Analytics-software. Deze software maakt het mogelijk om niet alleen stressfactoren te identificeren, maar ook de latente hulpbronnen binnen de organisatie in kaart te brengen. Door metingen wordt duidelijk wat medewerkers denken en wat de bronnen van stress en ondersteuning zijn. Het dashboard biedt de mogelijkheid om belangrijke beslissingen te nemen op basis van gegevens, waardoor de organisatie proactief kan reageren op problemen.

Het Vitaliteitsprogramma

Sentech heeft ook gebruik gemaakt van het vitaliteitsprogramma van het NEV. Dit programma heeft geleid tot bewustzijn en actie binnen de hele organisatie. Medewerkers zijn zich bewust geworden van hun vitaliteit en zijn praktisch aan de slag gegaan om deze te verbeteren. Het programma biedt praktische tools om zaken bespreekbaar te maken en toe te passen, wat op de lange termijn leidt tot een psychologisch veiligere werkomgeving.

Impact op het Management

De metingen en het vitaliteitsprogramma hebben ook invloed gehad op het management bij Sentech. Het managementteam (MT) is nu meer gericht op integraliteit tussen afdelingen en het betrokken houden van medewerkers. Het MT heeft de organisatie meegenomen in de strategiebepaling en is van plan te investeren in leiderschap op alle niveaus. Het feit dat de managing director van Sentech, Marcel Figge, actief betrokken was bij de start van het programma, benadrukt het belang dat Sentech hecht aan deze initiatieven.

Samenwerking en Resultaten

Sentech is zeer tevreden over de samenwerking met het NEV. De organisatie waardeert niet alleen de werksessies, maar ook de toegankelijkheid van het NEV voor vragen en begeleiding buiten de sessies om. De samenwerking heeft geleid tot een duidelijke strategie voor het gebruik van HR Analytics-software en effectieve communicatie met medewerkers over de vitaliteitsprogramma’s.

In het algemeen heeft het NEV Sentech geholpen om grip te krijgen op de oorzaken achter verzuim en werkdruk, en heeft het bijgedragen aan het creëren van een gezondere en meer bewuste werkomgeving. Sentech heeft de waarde ingezien van niet alleen het aanpakken van stressfactoren, maar ook het benadrukken van positieve hulpbronnen binnen de organisatie. Het succes van deze samenwerking benadrukt het belang van wetenschappelijk onderbouwde benaderingen om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren.

Met het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit als partner heeft Sentech concrete stappen gezet om de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers te bevorderen, wat de organisatie niet alleen ten goede komt op het gebied van personeelsbehoud, maar ook in termen van productiviteit en tevredenheid van medewerkers. Sentech heeft bewezen dat investeren in vitaliteit een verstandige strategische zet is in een snel veranderende industrie en economie. Het NEV heeft hierbij een waardevolle rol gespeeld als partner in dit proces van verbetering.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen