Healthy Aging: een succesvolle training voor een vitalere toekomst

Deel deze post

De centrale vraag: hoe kunnen we zowel onszelf als onze cliënten ondersteunen in het proces van gezond en vitaal ouder worden?

Vorige week organiseerden wij vanuit het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit een interactieve training omtrent het thema #HealthyAging of tewel #VitaalOuderWorden voor HumanCapitalCare. Aanwezig waren onder andere de #arbodeskundigen.

De deelnemers waren uitzonderlijk betrokken, stelden kritische vragen en gingen actief aan de slag met de oefeningen. Er werd intensief meegedacht over de uitdagingen rondom vitaliteit en ouder worden. Collega’s Bas Snippert en Fiona Brosig hebben wetenschappelijke inzichten gedeeld en praktisch toepasbare tools aangereikt. Deelnemers kregen van ons tools die ze niet alleen voor zichzelf kunnen gebruiken, maar ook direct kunnen inzetten in hun werk met cliënten.

De training bestond uit vier kernonderdelen:

Wat betekent Vitaal Ouder Worden? – We begonnen met de basis: wat betekent vitaal oud worden, welke factoren spelen hierin een belangrijke rol en wat zegt de wetenschap hierover? Dit bood een stevig fundament voor de latere praktijkgerichte onderdelen.

Diagnose & Hefboomeffecten  – Om vitaliteit inzichtelijk te maken, voerden we de 7-pijlers scan uit met de deelnemers. Deze scan meet de belangrijkste aspecten van vitaliteit en doet dit op een integrale wijze. Hiermee biedt het een startpunt om ook met cliënten aan de slag te gaan. De scan hielp onderliggende uitdagingen te identificeren, zodat er gericht interventies toegepast kunnen worden met een hefboomeffect op de algehele gezondheid.

Duurzame Gedragsverandering – Vervolgens hebben we aandacht besteed aan gedragsverandering, specifiek gericht op hoe elk van de vitaliteitspijlers kan worden versterkt. De focus lag op het begeleiden van cliënten in hun bewustwording én het helpen vertalen van hulpvraag naar concrete acties. Praktische tips werden gedeeld om dit gesprek te faciliteren en duurzame veranderingen mogelijk te maken.

Ontwikkelgerichte Benadering – In het laatste onderdeel stond de ontwikkelingsfase van een persoon centraal. Belangrijker dan de biologische leeftijd is de fase waarin iemand zich bevindt, zodat leerbehoeften en ontwikkelingsmogelijkheden optimaal ingeschat kunnen worden.

Enthousiaste deelname en dankwoord!

Bij elk onderdeel waren de deelnemers zeer actief: ze stelden zowel kennisgerichte als praktische vragen en zetten de theorie meteen om in actie.

Het resultaat? Een dag vol waardevolle inzichten en nieuwe vaardigheden voor iedereen die werkt met het thema vitaal ouder worden.

We willen graag Tamara Vogel MSc Crov®, Sylvia Fontaine en Truus Groeneveld bedanken voor hun initiatief om deze belangrijke training binnen HumanCapitalCare Care mogelijk te maken, evenals alle deelnemers voor hun enthousiaste inzet tijdens de training.

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen