De opwaartse spiraal

Deel deze post

Hoe start je een opwaartse spiraal waarmee je bandbreedte groter wordt? Het recept hiervoor werd in kaart gebracht door dr. Barbara Fredrickson, een voorloper binnen de positieve psychologie. Zij ontwikkelde de broaden-and-build theory, op basis van haar onderzoek naar positieve emoties. Fredrickson onderzocht het nut van positieve emoties, een onderwerp dat al decennialang genegeerd werd in de psychologie vanwege de focus op pathologie. En wat blijkt? Positieve emoties dragen sterk bij aan onze zelfregulatie en het verbreden van onze biologische bandbreedte. Als de kust veilig is en je basisbehoeften bevredigd zijn, ontstaat er van nature een impuls vanuit je lichaam, brein en geest om nieuwsgierig te worden en te gaan verkennen. Dit wordt ook wel de ‘verkennende oriëntatierespons’ genoemd, die als het ware de vraag beantwoordt: ‘Wat is er nog meer te vinden in deze omgeving?’ Evolutionair gezien is dit een groot voordeel, omdat je ondanks mogelijke gevaren ook allerlei nieuwe hulpbronnen kunt tegenkomen in je omgeving, die je juist sterker en veerkrachtiger maken in tijden van onveiligheid. Zo bouw je nieuwe hulpbronnen op, vergroot je proactief je veerkracht en ontstaat er op de lange termijn een hoger niveau van welzijn en vitaliteit.

De Opwaartse Spiraal
Figuur 1.5. De Opwaartse Spiraal Van Vitaliteit

 

Fredrickson laat samen met hoogleraar en psychotherapeut dr. Eric Garland zien hoe dit proces tot een opwaartse spiraal kan leiden (zie Figuur 1.5). In plaats van toenemende contractie door opgestapelde stress merk je dan juist expansie: verbreding van je capaciteiten op lichamelijk, emotioneel, mentaal en relationeel niveau. De kern van dit proces is het ervaren van positieve emoties en het integreren van de hulpbronnen die je dit oplevert. Om dat inzichtelijk te maken heeft neuropsycholoog Rick Hanson vanuit wetenschappelijk onderzoek een eenvoudige methode ontwikkeld om hulpbronnen te integreren in je lichaam en geest. Dit heeft hij samengevat in een aantal simpele stappen.

Tool: Hulpbronnen opbouwen met HEAL

 

 

Wil je meer weten over de wetenschap van vitaliteit? Heb je hulp nodig om je organisatie vitaler te maken? Meld je dan nu aan voor één van onze masterclasses, download onze whitepaper om erachter te komen wat wij jou en je organisatie nog meer kunnen bieden.

Meld je aan voor een masterclass Download whitepaper

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen