Case Study

Clingendael Instituut

Over de organisatie

Clingendael is een Nederlands instituut voor internationale relaties, een leidende denktank en academy voor internationale zaken. Dankzij analyses, training en publiekelijk debat richt Clingendael zich op overheden, organisaties en de maatschappij om deze te inspireren en te ondersteunen, om bij te dragen aan een veilige, duurzame en eerlijke wereld. Deze gerenommeerde organisatie staat internationaal zeer hoog aangeschreven en wordt druk bezocht door beleidsmakers, diplomaten, politici, vertegenwoordigers van krijgsmachten en zakelijke leiders.

Clingendael Instituut
Branche:

Onderzoek & Dienstverlening

Locatie:

Den Haag

Aantal werknemers:

100+

De hulpvraag

Een van de uitdagingen waarvoor het Clingendael Instituut ondersteuning zocht bij het NEV lag bij de afdeling Conflict Research Unit (CRU). Deze afdeling doet internationaal onderzoek naar conflicten. Werknemers hebben te maken met hoge niveaus van tijdsdruk en het werk heeft zowel een zeer hoge cognitieve als emotionele belasting. De afdeling Conflict Research Unit (CRU), bestaat uit 25 professionals met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Het CRU is een zeer dynamische afdeling binnen Clingendael, bestaande uit professionals met diverse culturele achtergronden, met mensen afkomstig van over de hele wereld.

De hulpvraag bestond uit drie gebieden die als volgt werden geformuleerd:

  1. Er is meer bewustwording nodig van persoonlijke oorzaken van stress en herkenning daarvan in werk- en privésituaties, inclusief wat men actief zelf kan doen om stress te reduceren.

  2. Stress en werkdruk tot bespreekbare thema’s maken binnen de afdeling waardoor werknemers zich veilig genoeg voelen om onderling en bij hun leidinggevende aan te geven dat zij kampen met stress en werkdruk.

  3. Werknemers beter laten letten op elkaar en proactief laten signaleren indien zij waarnemen dat een collega onder druk staat en in hun ogen mogelijk stress ervaart.
Clingendael Instituut
Clingendael Instituut

Waarom hebben jullie gekozen voor het NEV?

We hebben destijds een collega gevraagd marktonderzoek te doen en met een voorstel te komen. Uiteindelijk hebben we van de vele partijen gekozen voor het NEV vanwege meerdere redenen. Wat ons erg aansprak was dat het NEV een jong, dynamisch en veelzijdig bedrijf is. Dit past goed bij ons. Wat ons erg aansprak was dat het NEV onze vragen vanuit de positieve insteek benaderde. Het ging niet om het probleem alleen, maar vooral om de mogelijkheden en om het beschikbare potentieel beter te benutten. Dit gaf ons gelijk een positieve impuls, nog voor we waren begonnen. Wat ons over de brug kreeg was het feit dat de programma’s van het NEV wetenschappelijk sterk onderbouwd zijn.

Wat waren jullie verwachtingen?

Deze waren volgens leidinggevende Mariska van Beijnum tweeledig:

“Om te beginnen hoopte ik dat er op team niveau voldoende concrete handvatten geboden werden om beter om te gaan met de werkdruk. Dat zij de tools, kennis en handvatten zouden krijgen waarmee zij zichzelf beter konden gaan reguleren.

Daarnaast hoopte ik dat er een gemeenschappelijk vocabulaire zou ontstaan aan de hand van de trainingen, zodat we als afdeling op een meer natuurlijke wijze het gesprek konden voeren als het ging om thema’s als vitaliteit, stress, welzijn en duurzame inzetbaarheid. Dat we er op die manier met zijn allen veel bewuster over werden en meer begrip kunnen hebben voor elkaar.

En als laatste verwachte ik dat ik als manager handvatten zou krijgen waarmee ik mijn afdeling beter aan kon sturen naar een meer gebalanceerde wijze van werken.”

Clingendael Instituut
Clingendael Instituut

Indruk van de 7 Pijlers voor Vitaliteit

Hierover zegt van Beijnum:

“Om te beginnen was iedereen erg enthousiast over het programma. Dit verbaasde me omdat het toch over thema’s gaat waarvan we niet gewend zijn om er binnen organisaties over te praten, laat staan om je in te laten trainen. En binnen je organisatie heb je altijd wat sceptische deelnemers zitten.

Maar het NEV kon goed de angel eruit halen en mensen meekrijgen. Mensen gingen al snel meer met elkaar over de vaak moeilijke thema’s praten. En waar ik als manager erg trots op werd was de open en veilige sfeer die er al snel heerste. Iedereen kon zich kwetsbaar opstellen en er werd veel begrip getoond door iedereen.”

Wat zijn de belangrijkste veranderingen geweest?

We doen het uiteraard nog niet perfect, maar ik zie wel heel goed dat mensen alles in de praktijk brengen wat ze tijdens de trainingen hebben geleerd. Ik zie dat men meer bewuster omgaat met lifestyle keuzes en er een ander ritme in de afdeling begint te ontstaan. We richten meetings anders in, bieden meer aandacht aan de voorkant in briefings en project voorbereidingen en zelfs in strategie meetings staan de onderwerpen vitaliteit en werkdruk nu standaard op de agenda. Ook zien we dat mensen nu minder overuren draaien en beter hun grenzen aangeven omdat we er opener over spreken.
Clingendael Instituut
Clingendael Instituut

Voldoet de samenwerking met het NEV aan de verwachtingen?

In hele grote mate. De grootste winst die we hebben behaald met het programma De 7 pijlers voor Vitaliteit is dat er nu meer begrip en bewustzijn is over de thema’s en dat we goed weten hoe we het er over kunnen hebben. We hebben hier nu sterke en effectieve handvatten voor gekregen. Wat goed werkt is dat we na het afronden van het programma vanuit het management telkens weer de thema’s op de agenda zetten. Om de duurzame gedragsverandering te borgen gaan we nu iedere 6 weken het gesprek hierover aan.

Ik moet zeggen dat ik nu al uitkijk naar de volgende training met het NEV waarin we dieper ingaan op mijn managementvraagstukken.

Ik vind het namelijk erg belangrijk om niet alleen kennis binnen de organisatie te houden maar ook om als managers bewust te worden in wat we uitstralen als leidinggevenden en hoe we omgaan met belangrijke thema’s als werkdruk, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Welke beoordeling geeft Clingendael het NEV?

Samenwerking
0
Training
0
Impact op cultuur
0
Tevredenheid
0

Plan een gratis oriëntatiegesprek in met één van onze experts​

Wil je aan de slag met vitaliteit maar weet je nog niet waar te beginnen? Weet je nog niet zeker welke meting de juiste is voor jouw organisatie? Of ben je al een tijd met vitaliteit bezig maar wil je weten waar de grootste hefboom zit voor nog meer resultaat?

Onze experts denken graag vrijblijvend met je mee.

Tijdens het gratis oriëntatiegesprek duik je samen met één van onze expert in jouw behoeften en kijk je samen naar welke meting, analyse of interventie daar het beste bij aansluit.

Onze experts kunnen ook helpen inschatten welke aanpak het beste past binnen het DNA van je organisatie, hoe je voldoende effect behaalt met je activatiecampagne en hoe je de meeste waarde uit je data kunt halen.

Geen saaie kennismaking maar een leerzaam en leuk gesprek rondom de wondere wetenschap van vitaliteit. 

Oriëntatiegesprek inplannen

021122 Floor Verhaaf _23321
Floor Verhaaf, MSc
Head of HR

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voer een nummer in van 1 tot 50000.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een orientatiegesprek. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.