Case Study

Clingendael Instituut

In deze case study lees je hoe we de professionals van Clingendael Instituut hebben geholpen om hun vitaliteit en veerkracht te versterken in hun dynamische werkleven.

Clingendael Instituut

Een Nederlands instituut dat functioneert onder hoge internationale druk.

Clingendael is een Nederlands instituut voor internationale relaties, een leidende denktank en academy voor internationale zaken. Deze gerenommeerde organisatie staat met haar 100+ werknemers internationaal zeer hoog aangeschreven en wordt druk bezocht door beleidsmakers, diplomaten, politici, vertegenwoordigers van krijgsmachten en zakelijke leiders.

Clingendael Instituut

Beginnen bij bewustwording

De grootste uitdaging: tijd en ruimte maken voor het gesprek over vitaliteit.

Een van de uitdagingen waarvoor het Clingendael Instituut ondersteuning zocht bij het NEV lag bij de afdeling Conflict Research Unit (CRU). Deze afdeling doet internationaal onderzoek naar conflicten. Werknemers hebben te maken met hoge niveaus van tijdsdruk en het werk heeft zowel een zeer hoge cognitieve als emotionele belasting.

Gedeelde taal en acties

Met een programma op maat efficiënt aan de slag om stress om te zetten in vitaliteit.

In de beperkte tijd van deze afdeling hebben we de focus gelegd op stress en werkdruk tot bespreekbare thema’s maken waardoor werknemers zich veilig genoeg voelen om onderling en bij hun leidinggevende aan te geven hoe het echt gaat. De vervolgstap is om het team beter te laten letten op elkaar door te signaleren als een collega onder te hoge druk staat in een moeilijke opdracht. 

Een sterk onderbouwd programma voor wetenschappelijke professionals

Naast het organisatiebrede programma ontwikkelden we een verdiepende training voor afdeling Conflict Research Unit (CRU). Deze professionals werken in een zeer dynamische afdeling binnen Clingendael met zowel cognitief als emotioneel belastende materie.

Clingendael Instituut
Aanloop
Stap 1. Analyse en ontwerp
Samen met het MT, HR en de betreffende afdeling inventariseren we de situatie, hulpvraag en randvoorwaarden van dit verdiepingsprogramma. Met ons raamwerk De Zeven Pijlers voor Vitaliteit brengen we focus aan in belangrijkste prioriteiten.
1
Aanloop
Clingendael Instituut
Voorbereiding
Stap 2. Planning en coördinatie
We plannen parallel aan het organisatiebrede programma 4 extra sessies in met de afdeling CRU gedurende een periode van 6 maanden, waarin de belangrijkste pijlers en prioriteiten behandeld worden. Essentieel is om de hele afdeling 'in de ruimte' te hebben en daarom geven we veel aandacht aan activatie- en communicatie met de afdeling en haar mensen.
2
Voorbereiding
Clingendael Instituut
Nulmeting
Stap 3. Nulmeting en start programma
We starten het programma met een nulmeting gebaseerd op onze vitaliteitsscan. Tijdens de eerste sessie verzamelen we vervolgens aanvullende input vanuit de deelnemers om zoveel mogelijk betrokkenheid en waarde te creëren in de beperkte tijd die we hebben. In elke sessie leggen we de focus op wetenschappelijk onderbouwde kennisoverdracht én ervaringsgerichte activiteiten die relevant zijn voor zowel individu als team.
3
Nulmeting
Clingendael Instituut
Monitoring
Stap 4. Monitoring
Tijdens het traject vullen deelnemers korte pulse-metingen gebaseerd op onze vitaliteitsscan. Zo krijgen we waardevolle feedback en zien we zowel de voortgang als extra aandachtspunten per trainingssessie. Daarnaast hebben we regelmatig contact met het afdelingshoofd voor observaties en bijsturing.
4
Monitoring
Clingendael Instituut
Effectmeting
Stap 5. Einde en effectmeting
Aan het einde van dit traject voeren we een effectmeting uit, aangevuld met kwalitatieve feedback vanuit de deelnemers. Daarmee evalueren we enerzijds ons programma en bieden we anderzijds ook waardevolle aanknopingspunten voor verdieping en borging door de afdeling zelf.
5
Effectmeting
Clingendael Instituut
Borging en nazorg
Nazorg en verdieping
De afdeling kiest voor een doelgericht verdiepend traject waarbij er wordt gewerkt aan structurele borging en verdere ontwikkeling van de teamdynamiek op het gebied van een vitale cultuur. In dit traject ontwikkelt het team de benodigde structuren om de positieve veranderingen te verduurzamen.
+
Borging en nazorg

De resultaten op een rij

Binnen 6 maanden een cultuurverandering en verbeterde teamdynamiek op het gebied van werkdruk, stress en vitaliteit.

Over de behaalde resultaten zegt de klant het volgende:

“De grootste winst die we hebben behaald met het programma De 7 pijlers voor Vitaliteit is dat er nu meer begrip en bewustzijn is over de thema’s en dat we goed weten hoe we het er over kunnen hebben. We hebben hier nu sterke en effectieve handvatten voor gekregen. Wat goed werkt is dat we na het afronden van het programma vanuit het management telkens weer de thema’s op de agenda zetten. Om de duurzame gedragsverandering te borgen gaan we nu iedere 6 weken het gesprek hierover aan.”

Clingendael Instituut
Samenwerking
0
Training
0
Impact op cultuur
0
Tevredenheid
0
Clingendael Instituut

Meer weten over De 7 Pijlers?

Onze vitaliteitexperts hebben een vernieuwend en effectief vitaliteitsprogramma ontwikkeld: De 7 Pijlers voor Vitaliteit. Dit programma helpt deelnemers om fitter, vitaler en stressbestendiger te worden én blijven. Het programma is onderbouwd vanuit de nieuwste inzichten uit de neurobiologie, positieve psychologie en systeemwetenschap. 

Daarmee is het in Nederland de meest integrale oplossing voor het bevorderen van vitaliteit in teams, afdelingen en organisaties. Meer weten? Bezoek deze pagina:

 

Maak kennis met het NEV.

Wil je net als deze klant werken aan vitale organisatie? Benieuwd naar de nieuwste wetenschappelijke onderbouwde tools voor meten, analyseren en interveniëren? Maak dan eens vrijblijvend kennis met het NEV. Laat hieronder je gegevens achter en we nemen binnenkort contact met je op voor een kennismaking.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voer een nummer in van 1 tot 50000.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een gesprek, demo of masterclass. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.