Analyses
Systeemanalyse en actieplannen

Een systemische benadering om symptoombestrijding tegen te gaan en echt resultaatgericht te investeren.

Om tot concrete prioriteiten en acties te komen in een actieplan maken we gebruik van een systemische analyse. De analisten van het NEV kunnen op basis van alle beschikbare data binnen een organisatie een systemische analyse maken om te achterhalen wat de bestaande dynamieken zijn binnen de organisatie die de huidige uitdagingen en negatieve werkbelevingen in stand houden. Hierbij kijken we grondig naar de wensen, behoeften, benodigde hulpmiddelen en capaciteiten van werknemers die nodig zijn om het balans te herstellen, negatieve gedragingen om te draaien richting constructief gedrag en werkbelevingen positief te beïnvloeden.

Onderliggend aan onze systemische werkwijze maken we gebruik van het Job Demands-Resources model (JD-R model). een modern wetenschappelijk framework waarmee de relatie kan worden gelegd tussen werkkenmerken, werkbeleving en werkgedrag (zie Demerouti et al., 2001; Schaufeli & Bakker, 2004). De balans in werkkenmerken, bestaande uit stressoren (job demands) en hulpbronnen (job resources) kan de werkbeleving van werknemers sterk beïnvloeden. Deze werkbeleving van werknemers heeft vervolgens een invloed op werkgedrag zoals verzuim, verloop en productiviteit. Dit noemen we ook wel organisatorisch gedrag wanneer we dit op collectief niveau bekijken.

Het doel van een systeemanalyse is om inzicht te verschaffen in hoe huidige dynamieken in stand worden gehouden en tegelijk te laten zien waar de kansen liggen binnen de organisatie als het gaat om meer vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en performance.

In het actieplan dat volgt uit de analyse ontvang je uitleg van de belangrijkste systemische dynamieken om aandacht aan te besteden ter verbetering van de werkbeleving binnen de organisatie. Daarbij worden onderbouwde acties en interventies geformuleerd door onze experts, zodat je direct aan de slag kunt.

Altijd inbegrepen is een systeemanalyse en actieplan voor de gehele organisatie. Wil je een systeemanalyse en actieplan per afdeling en/of team, dan kun je dit additioneel opvragen bij jouw contactpersoon.

Analyses
Interne doelgroepanalyse

Wil je nog verfijnder meten?

Wil je op basis van een gedane meting, een verdiepende analyse opvragen met betrekking tot een interne doelgroep binnen jouw organisatie? Ook dat kan met de NEVCO software. 

Iedere (middel)grote organisatie kampt wel eens met enkele afdelingen die minder goed presteren in relatie tot anderen. Je wil weten waarom. Begrijpelijk. Met een interne doelgroep analyse bieden wij jou antwoord op al je vragen. Dit doen we anoniem, betrouwbaar en altijd wetenschappelijk onderbouwd. Zodat je echt de uitdagingen bij de wortel kunt aanpakken.

Doelgroepanalyses komen van pas in talloze situaties. Stel je observeert uitdagingen op het gebied van duurzame onder de doelgroep 50+ in jouw organisatie en je wil weten wat de dieperliggende oorzaken zijn. Of je wil weten wat de meest belemmerende factoren zijn voor leidinggevenden. Misschien heeft jouw organisatie hele diverse afdelingen en wil je weten wat de voornaamste oorzaken van werkdruk en verzuim zijn, bijvoorbeeld in de binnen- of buitendienst. Jij vraagt, wij leveren.

Een interne doelgroep analyse is optioneel binnen jouw samenwerking met het NEV.

De NEVCO Software

Het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit biedt een innovatief cloud platform waar integraal meten en systemisch analyseren samen komen.

Analyses

Het platform is volledig van de grond opgebouwd met de wetenschap van vitaliteit in het achterhoofd. Dankzij slimme terugkoppelingen op ieder niveau van de organisatie kun je direct aan de slag met het resultaatgericht investeren in vitaliteit, welzijn en duurzaam inzetbaarheid. Ontdek het zelf.

Plan je gratis demo

We nemen alleen contact op voor het inplannen van een Webdemo. Door dit formulier in te dienen, bevestig ik dat ik het privacybeleid heb gelezen en akkoord ga met de verwerking van mijn persoonlijke gegevens door het NEV voor de vermelde doeleinden. In geval van toestemming kan ik mijn toestemming voor deze verwerking op elk moment intrekken.