Aan de hand van het Job Demands-Resources model grip krijgen op verloop, verzuim en productiviteit

Deel deze post

Met onze NEVCO software brengen wij de stressoren en hulpbronnen binnen organisaties in kaart. De wetenschap achter deze software is gebaseerd op het Job Demands-Resources model (JD-R model). Dit werkstress model suggereert dat te veel of zware taakeisen (job demands) tot stressreacties leiden, terwijl het beschikking hebben over hulpbronnen (job resources) dit weer in balans brengt en juist leidt tot hogere vitaliteit en veerkracht. In dit artikel zoomen we kort in op dit wetenschappelijke model en laten we zien hoe je dit model kan gebruiken als zowel werknemer als organisatie.

 

Job Demands en Job Resources

Wat zijn job demands (taakeisen) en job resources (hulpbronnen)? Taakeisen (job demands) kunnen gaan leiden tot stressreacties en ongezondheid (het uitputtingsproces), terwijl het beschikken over hulpbronnen (job resources) kan leiden naar hogere motivatie en productiviteit (het motivationele proces). In tegenstelling tot andere theoretische modellen gaat het JD-R model echter niet uit van specifieke negatieve en positieve werkkenmerken, maar kan ieder werkkenmerk als potentiële bron van werkstress of energie in het model worden opgenomen.

In je eigen werk kan jij jezelf de vraag stellen: Wat zijn mijn taakeisen, stressoren en hulpbronnen? Begin met het in kaart brengen van de taakeisen. In beginsel zijn taakeisen neutraal. Het zijn simpelweg eisen die gesteld worden aan het uitvoeren van de taak. Maar taakeisen kunnen ook als stressvol, verhinderend of belemmerend worden ervaren. Om hierachter te komen kun jij jezelf afvragen welke taakeisen je energie kosten en daarmee leiden tot werkstress.

Om hiermee om te kunnen gaan en de balans in het werk te bewaren moeten hier hulpbronnen tegenover worden gezet. Vraag je dus vervolgens af wat voor jou de hulpbronnen zijn. Met andere woorden: wat levert je energie op? Welke steun krijg je van collega’s, je leidinggevende? Krijg je voldoende feedback en waardering? Je kan onze Zeven Pijlers voor Vitaliteit gebruiken om allerlei soorten hulpbronnen te brainstormen waar jij energie van krijgt, bijvoorbeeld lichamelijk, cognitief, emotioneel en relationeel.

Als laatste kun je nu in kaart brengen in hoeverre de taakeisen en energiebronnen met elkaar in evenwicht zijn. Oftewel, is er sprake van een positieve of negatieve werkbalans? Zijn er meer stressvolle taakeisen dan hulpbronnen? Welke hulpbronnen mis je en zou je zelf alvast meer kunnen ontwikkelen?

In onze NEVCO software worden alle job demands en job resources uitgevraagd op individueel, team en organisatieniveau. Deze stressoren en hulpbronnen worden vervolgens geprioriteerd. Zo weet de organisatie precies met welke stressoren en hulpbronnen het best als eerst aan de slag kan worden gegaan.

 

De invloed van werkkenmerken op werkbeleving

Daarnaast leggen wij ook altijd de link tussen de werkkenmerken (stressoren en hulpbronnen) en werkbeleving (autonomie, veerkracht, betrokkenheid en werk vitaliteit). Dit doen we aan de hand van systemische analyses. Zo wordt voor organisaties inzichtelijk wat de impact is van bepaalde werkkenmerken op werkbelevingen. Want het JDR-model stelt dat deze werkkenmerken en werkbeleving sterk met elkaar samenhangen. Op zich logisch. Als jij een onprettige of onveilige werksfeer ervaart en je niet echt een band voelt met je collega’s, dan zal dit invloed hebben op bijvoorbeeld jouw werk vitaliteit, betrokkenheid met de organisatie en veerkracht. Wees je bewust van de impact die deze werkkenmerken kunnen hebben op jouw werkbeleving, dit gaat hand in hand. Dit is niet alleen prettiger voor je beleving, maar heeft ook direct effect op collectief organisatorisch gedrag als verzuim, verloop en productiviteit.

Sta af en toe dus stil bij je gevoel als je bepaalde stressoren ervaart. Wat voor invloed heeft deze stressor op jou? En wat voor invloed heeft deze stressor op hoe jij het werk beleeft? Zie je hier misschien een verband?

 

Til vitaliteit naar een hoger niveau binnen jouw organisatie

Wil jij weten waar de belangrijkste stressoren en hulpbronnen binnen jouw organisatie liggen en hoe dit precies samenhangt met werkbeleving? Wij ondersteunen organisaties bij het in kaart brengen (zowel op organisatie, team als individueel niveau) en helpen zo grip te krijgen op de oorzaken van verzuim, verloop en werkvermogen. Maak prioriteit van vitaliteit binnen jouw organisatie en maak resultaatgerichte interventies mogelijk. Benieuwd naar onze NEVCO software? Vraag een demo aan of download onze whitepaper om erachter te komen wat wij jou en je organisatie nog meer kunnen bieden.

 

Vraag hier een demo aan Download whitepaper

Liever nieuwe artikelen per mail ontvangen?
Lees andere artikelen